- 24 Nov 2018, 15:01
PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA
Veciti derbi. Praznik kosarke u Beogradu dolazi h nezgodnom trenutku i za jedne i za druge. Partizan je izgubio nekoliko egal meceva protiv realno jacih rivala od sebe, dok je zvezda posle starta sezone iz snova vezala 4 poraza u evrokupu i stavila se u nezgodan polozaj pred nastavak tog takmicenja. Porazi od Brese, Ulma, Andore i Monaka alarmirali su cetu Milana Tomica i dali mu do znanja da nesto u njegovoj taktici mora da se menja. Kako ce to izgledati ostaje samo da nagadjamo ali iznecu nekoliko bitnih cinjenica pred vecerasnji duel:
-Domacinstvo ima Partizan, i to u ovom slucaju dosta znaci jer navijaci tima koji se vodi kao domacin imaju 90 posto kapaciteta hale. Grobari za razliku od Delija ne bojkotuju regionalno takmicenje i sigurno ce biti 6ti igrac Partizana
-Ovo je derbi novajlija. Mnogo igraca nikad nije igralo veciti derbi pa cak i treneri debituju. Bice zanimljivo videti kako ce takva atmosfera uticati na sve njih.
-U poslednje 3 godine odigrano je 20 derbija. Zvezda vodi sa 14-6 u medjusobnom skoru. A kada je Partizan imao domacinstvo skor je 3-5 u korist crveno belih.
-Za Partizan igraju Rade Zagorac koji je proteklih sezona bio velika zelja Crvene Zvezde, i Stefan Jankovic koji je prosle sezone igrao za Crvenu Zvezdu.
Da se malo osvrneml na vecerasnje aktere:
Vanja Marinkovic: Cini se glavni potrosac lopti Partizana. Nije u nekoj bog zna kakvoj formi, gomilu nerezonskih suteva uzima i pitanje je koliku ce slobodu imati veceras. Uostalom odbrambeni radar Crvene Zvezde i njihov ministar odbrane Branko Lazic bice sigurno usmereni ka njemu
Marcus Paige: Nedefinisan, jos pokusava da pronadje formu. Ume da uzme odgovornost na sebe i da pogodi kada treba medjutim nisam siguran u njegov vecerasnji ucinak.
Rade Zagorac: Posle nekoliko solidnih partija usledila je povreda i ona famozna maska koju nosi a na koju jos ocigledno ne moze da se navikne. Ima potdncijala za over medjutim sve je to diskutabilno.
Jock Landale: Prva sezona u Evropskoj kosarci za mladog Australijanca. Kvalitet je neosporan, pitanje je koliko ce uspeti da se navikne na atmosferu koja ga ocekuje i na pritisak.
Djordje Gagic: E ja ovde vidim over. Prvo, Djordje Gagic je u dva mandata u Partizanu odigrao najveci broj derbija od svih iz Partizana. Cini se da mu Trinkijeri u poslednje vreme daje neku malo vecu ulogu. U poslednjem i pretposlednjem mecu pokazao je da jos uvek moze da se nosi sa kosarkom na najvecem nivou. Solidan u igri ledjima, solidan poluhorog, i respektabilnih 76 posto sa linije slobodnih bacanja govore mi da bi on mogao sa predje granicu od 9.5 poena. U matchupu protiv Ojo-a ili Zirbesa ja ga vidim kao pobednika. A jos jedan plus je taj sto Trinkijeri ne voli prerano ispucavanje trojki, igru u tranziciji, i nerezonske suteve. Voli pozicione napade i sigurno je da ce se veliki deo Partizanovih napada zasnivati na pick n roll igri, a tu Gagic vidim kao glavnog egzekutora.
Joe Ragland: Doveden da zameni Tejlora Rochestija. Igra po sistemu toplo hladno, i iskreno mislim da mu je zadatak u evrokupu vise da poentira a u aba da razigrava. Zbog toga nista od njega, mada ima jako privlacnu granicu
Billy Baron: Ove sezone jedna od glavnih napadackih opcija Zvezde. Solidan procenat suta za tri, medjutim opet dosta manja minutaza u ABA nego u Evropi.
Mohammad Faye: Veliki atleta. Solidan igrac, mozda i najkorisniji od svih koji su dovedeni. Solidna odbrana reketa, skokovi, blokade, iskakanje na sutera itd itd sve su to njegovi kvaliteti ali napadacki je nepredvidiv
Maik Zirbes: Cinjenica je da to nije Zirbes koji je pre nekolkiko godina zario i palio u Zvezdi. Znacajno mu je opala igra ledjima, kao i ucinak sa linije slobodnih bacanja. Cini mi se da mu je cak i defanziva dosta losija
Stratos Perperoglou: Iskustvo mu je iskreno najveca vrlina. Cesto se spusta na niski post, igra ledjima medjutim ne moze da se pohvali procentima.
Ognjen Dobric: I jedini meni privlacan over kod Zvezde je upravo on. Igra u proseku 18 min u ABA i za to vreme ispuca 3.8 dvojki sa procentom uspesnosti od cak 78 posto i 4.2 trojke sa 32 posto uspesnosti. Dovoljan broj suteva za njegovu granicu od 7.5. I on se naigrao derbija, zna sta ga ceka, a verujem da pored Barona, Stratosa, Raglanda odbrana Partizana nece biti usmerena ka njemu. U najkonstantnijoj je formi (na poslendnjih 6 meceva ima 5 overa) a vezao je i seriju od 3 derbija u kojima je prebacivao ovu granicu na kojoj je danas.
DJORDJE GAGIC 8.5 OVER
OGNJEN DOBRIC 7.5 OVER
Last edited by Toko23 on 24 Nov 2018, 15:08, edited 1 time in total.