- 30 Jan 2016, 15:49
21:00 Olimpija - Sentjur (S.Lesic) -14,5+ over - 1,85 wwinOlimpija ove sezone vazila je za momcad koja bi se mogla boriti za 4 mjesto ABA lige ali eto kako se sezona blizi kraju oni se bore za opstanak.Nije ekipa losa, daleko od toga da je to momcad za dno tabele, ali nekako ih ne ide na Jadranu, dok u Eurokupu igraju dosta bolju kosarku.Prosli su u top32 u EK gdje imaju 4 poraza nakon 4 utakmice ali nije da su se osramotili protiv veoma jakih protivnika tipa Maccabi, Unics i Nizhny, cak stavise igrali su dosta dobru kosarku.Tajfun igra svoju prvu sezonu na Jadranu a mogli bi se lako desiti da ispadnu na premijeri.Ipak ima jos do kraja stoga ajde da ne prognoziram previse oko ispadanja kad vec pola lige moze ispasti.
Ono za sto sam se ja odlucio jeste over poena na Savu Lesica.Igrac koji moze igrati 4-5 pozicije ove sezone igra odlicno i jedan je od boljih igraca svog tima, a i samoj ABA ligi.u EK također biljezi dobre nastupe pa tako za nekih 26 minuta postize nesto vise od 14 pts po mecu.U ABA ligi za 28 minuta na parketu postize 15pts uz postotke suta 56% za 2, 37% za 3 i 82% sa slobodnih.Odigrao je 21 utakmicu i ovu granicu presao je na 10 utakmica.Ipak ja bi istakao da je ispod ove granice uglavnom ostajao u prvom dijelu sezone.U 2016oj odigrao je 4 utakmice ABA lige i na svim je isao preko 14 poena.U proslom kolu kada su savladali Zadar, Lesic je bio jedan od najboljih igraca tima sa 22pts za 31 minutu.Prvi dvoboj Olimpije i Tajfuna donio je pobjedu Tajfuna sa 73-59, a Lesic je u tom mecu dao 14pts za 27 minuta,sto je najvise od svih igraca u Olimpiji.Kako ih danas ocekuje vazna utakmica u toj borbi za opstanak tipujem na Lesica u overu.Sta znam, igrac je sa najvise izborenih faulova u svojoj ekipi, cak 86, a ima 84 slobodna sto dovoljno govori da ti faulovi nisu uzalud nego uglavnom na sutu.Pored toga igrac je koji ima domet za 3 poena sto nerijetko i dokazuje tricama.Uz sve to mislim da mu je u ovom mecu povoljan matchup tako da ga ocekujem na vise od 14 poena.
19:00 Buducnost - Partizan (C.Vitkovac) -8,5+ under - 1,85 wwinBuducnost ce kao prvoplasirana ekipa docekati kraj ABA lige, sad je jedino pitanje koliko ce se odmoriti i sacuvati eventualnih povreda do pocetka plej off serije.Ove sezone su igrali odlicno u ABA ligi, a kada su osjetili da nemaju sanse za prolaz u Eurokupu jos vise su povukli u ABA ligi i eto trenutno su lider, i to zasluzeno.Partizan sa druge strane igra veoma turbulentnu sezonu.Ispostavilo se da neki novi Partizan ipak ne moze da vodi Bozic, pa je momcad preuzeo Dzikic i nakon 3 utakmice koliko vodi klub pokazuje se napredak u dosta aspetaka.Uz to najbitnije su 3 pobjede koliko je Partizan nanizao, a svakako da je ona protiv Zvezde u proslom kolu sigurno jedna od najvecih ove sezone.Ekipa ima potencijala i steta sto su se trgli na samom kraju, ali eto ostaje da vidimo sta se moze uraditi seledece sezone.
Ono sto ja igram na ovoj utakmici jeste under poena na Cedu Vitkovca.Igrac sa najvise staza u ABA ligi, nekadasnji igrac Buducnosti, ove sezone nerijetko je znao dobro povuci svoj tim.U prosjeku igra 27 minuta i za to vrijeme je na 8.5pts uz postotak suta 47% za 2, 31% za 3 i 78% sa slobodnih.Odigrao je 21 utakmicu i na njih 7 je ostao ispod ove granice.Zadnje 3 utakmice presao je preko, dakle Dzikic mu daje prostora, Ciboni je dao 15, Krki 12, a Zvezdi 9 poena.Ipak mene nesto vuce na under u vecerasnjem mecu.Nekako sam misljenja da bi veceras mogao napraviti dosta faulova posebno jer nema ni Williamsa.Tu je Đumic na centru ali on ce napraviti 5 licnih, od toga 3 na iskakanju, za nekih 7-8 minuta, takod a bi Ceda mogao pomagati na poziciji 4, a Jones ce na cetra, barem ja to tako nekako vidim i razmisljam.Prvi mec protiv Buducnosti, Vitkovac je igrao 30 minuta i dao je 3 pts a nije puno pucao, 1/2 za 2, 0/1 za 3 i 1/3 slobodna.
19:00 Buducnost - Partizan (O.Cook) -8,5+ under - 1,85 wwinBuducnost ce kao prvoplasirana ekipa docekati kraj ABA lige, sad je jedino pitanje koliko ce se odmoriti i sacuvati eventualnih povreda do pocetka plej off serije.Ove sezone su igrali odlicno u ABA ligi, a kada su osjetili da nemaju sanse za prolaz u Eurokupu jos vise su povukli u ABA ligi i eto trenutno su lider, i to zasluzeno.Partizan sa druge strane igra veoma turbulentnu sezonu.Ispostavilo se da neki novi Partizan ipak ne moze da vodi Bozic, pa je momcad preuzeo Dzikic i nakon 3 utakmice koliko vodi klub pokazuje se napredak u dosta aspetaka.Uz to najbitnije su 3 pobjede koliko je Partizan nanizao, a svakako da je ona protiv Zvezde u proslom kolu sigurno jedna od najvecih ove sezone.Ekipa ima potencijala i steta sto su se trgli na samom kraju, ali eto ostaje da vidimo sta se moze uraditi seledece sezone.
Druga oklada kada je ovaj mec u pitanju jeste plej Buducnosti, Omar Cook.I on ove sezone zaista igra odlicno, ne toliko napadacki, ali sa skoro 7 asistencija po mecu, 2 ukradene lopte, i poznatom odbranom, uveliko doprinosi igri svog tima.U prosjeku igra 33 minute po mecu i za to vrijeme je na 8.4 pts uz postotak suta 42% za 2, 31% za 3 i 78% slobodna.Na 21 utakmici ove sezone ispod ove granice ostao je na 13 utakmica.Imao je niz od 4 utakmice gdje je ubacivao 8pts, a onda je u proslom kolu dao 9pts Metalcu a igrao je 38 minuta.U prvom mecu protiv Partizana igrao je 33 minute i postigao je 11 pts.Nekako mi i on danas mirise vise na odbranu i manje poena nego neku napadacku igru.Matchup protiv Cvetkovica ili Willsona, po meni bolji je od obojice, pogotovu u odbrani.Ono cemu se također nadam jeste mogucnost smanjene minutaze, jer u proslom mecu Dragicevic je odmarao kod Buducnosti, sada ce igrati, a Cook sa 33 minute u prosjeku kroz sezonu mogao bi i on malo na klupu, a na njegovo mjesto recimo Julius Jenkins koji je i doveden na zahtjev Pavicevica.