Počinje nam glavni ždrijeb u ponedjeljak, a ja ću ukratko par crta ono što mi se sviđa. Iako je Đoković u Adelaideu u tom finalu osjetio blagu nelagodu, izjavio je kako je dobro i kako će biti sprema za AO. Projektovani put za njegovo osvajanje je
1. Carballes Baena,
2. Delline,
3. Dimitrov,
4. Busta,
5. Kyrgios,
6. Ruud i
7. Nadal.
To je trenutno napravljeno po rankingu, ma da ja prvi kao fan Nadala ne vjerujem da će Rafa doći do finala, postavljen je za 5. ili 6. favorita za osvajanje, kvota 17, što dovoljno govori. Čovjek jeste osvojio prošle sezone AO preokretom nad Daniilom i onih nevjerovatnih 2-0 u setovima, ali mislim da je Nole na ovoj podlozi ipak dimenzija više. Osim što ide po 10. titulu ovdje, imperativ je naravno da se izjednači po broju GS, sa Nadalom, tako da kad se sve sabere i oduzme, može jedino Cicipas da bude nezgodan ali ne prije finala, jer su na suprotnim stranama ždrijeba.
A ono, očekivano da će padati kvota, gledam da je otvorena sa 2, ali nisam ranije vidio. Wu tri puta kvalitetniji igrač od Mutea, igrali su na US Openu prošle godine u kvalifikacijama u trećoj rundi, Kinez slavio 76 62. Wu Yibing je bio jedan od najvećih teniskih talenata na svijetu, u svoje vrijeme 2019 godine, nakon čega je doživio povredu i stagnirao veliki dio svoje profesionalne karijere. Možda sam ja malo i pristrasan kad govorim o njemu, ali kvalitetom je tri puta ispred Francuza, po apsolutno svim parametrima igra, te mislim da je puno bliže pobjedi. Prošle godine je mladi Wu, osvojio 4 manja turnira (3 čelendžera i 1 futures).
Moute je lijevak, zanimljivo da su istog godišta, ali da u svojoj karijeri Francuz iako je na ATP 51. na listi, i skoro duplo bolji ranking ima od Kineza koji nije igrao tri godine nije osvojio nijedan turnir na ATP razini.
Wu prošle sezone 20/5 na hardu dok je Corentin na 13/6. Francuz na AO, nikad nije došao dalje od druge runde.
2020 .1 runda
2021. 2 runda
2022. 2 runda
Dok će Wu prvi put nastupiti na AO.
Escobedo h4.0 1.74 1
Ako izgubi tačno 4 gema razlike vraća se ulog. Gledao sam ga čitave kvalifikacije, nevjerovatno dobro servira, odgovaraju mu itekako uslovi, riješio je mladu talijansku nadu Nardija, zatim Noguchija, pa u zadnjem kolu Kotova koji je na kraju upao kao LL u glavni ždrijeb. Tokom čitavih kvalifikacija % na prvi servis i osvojeni poeni nenormalno kvalitetni, forhend sa dosta top spina, sa glavne linije udara kao slabija verzija Juana Martina Delpotra , barem me na trenutak posjetio na argentinsku ikonu. Daniel baš loše ušao u ovu sezonu, pobjeda protiv anonimusa Wintera, zatim poraz od Kwona koji je i osvojio Adelaide 2 danas, pa u Aucklandu poraz od Raia koji je 500. igrač svijeta. Escobedo u karijeri nije išao dalje od prve runde, prošle godine je odmah u prvom kolu ispao od Bublika sa tačno 4 razlike (uzeo 18 gemova), ali zaista sam mišljenja da ove godine može proći Japanca. Daniel prošle godine došao do trećeg kola uključujući i kvalifikacije i ne očekujem unatoč lošoj formi da izgubi ubjedljivo, ali ovdje zaista moram odigrati na Meksikanca jer mi je bliže pobjedi.
Kako u nogometu postoji nepisano pravilo da igrač na kojem je napravljen penal, ne šuta isti, tako i u tenisu ima nepisano pravilo da igrač koji osvoji turnir, naredni ispada u prvom kolu. Nepopularno pravilo koje se obistinilo dosta puta, a Kwon je sjajnim igrama osvojio Adelaide 2, i danas nešto ranije slavio u finalu protiv Aguta koji ruku na srce nije ni zasluzio proći Kokkinakisa, ali da ne širi puno. Kwon je igrao odlično, pitanje koliko će imati snage za AO, jer je odigrao pet mečeva u četiri dana, a od toga su tri bila izuzetno teška u tri seta, protiv Drapera, Aguta i Buste. Eubanks je drvo od 2 metra kojem je najjače oružje servis, i koji je samo jedan put igrao prvu kolo i tad je naravno bio TB u meču protiv Gojovčika protiv kojeg je izgubio naravno.
Kwon je najduže otišao do druge runde, protiv Šapovalova prošle godine je u pet setova, tri otišla u TB.
Tip nisam igrao zbog ove statistike, već iz razloga što je Eubanks tip igrača kojem je servis najbolje oružje, retern mu je ispod prosjeka. Tako da ako bude na visini zadatka što se tiče svog servisa, lako moguće da vidimo barem jedan TB. Naravno u računicu uzimam i umor Koreanca, pa po nekim mojim viđenjima ne bi ovo trebao biti lagan meč ni za jednog od gore navedenog dvojca.
EDIT: Ipak sam uzeo ukupni over zbog boljeg koeficijenta, a i ne vjerujem da ijedan može rutinski slaviti bez izgubljenog seta, tako da je presudio over
Hurkacz-Martinez (+8.5) 2 1.75
Tsitsipas-Halys 1 1.15
Formula 2.92
Poklon za Nadal 1kolo,je da solidan dio druge polovice prosle sezone nije igrao i mučile su ga ozljede ali se vratio a ovo je GS ,nema tu šta tražiti Dontaye Didi Draper koji se dosta kasno počeo baviti tenisom a očito ima potencijala.
Hurkman klasična priča svaki GS,loše igra na AO ,nikako proc 2.kolo s tim da me ne bi iznenadilo da ispadne protiv Martineza koji zna bit neugodan za 1.kolo..neće bit puno brejkova za Poljaka,trebao bi tata martino pokrit hendikep.
Tsitsipas klasik dobar na AO,stalno je u 1/2 odgovaraju mu uvjeti ,ima vremena da se namjesti na bekend iako je podloga brza..halys se tu ništa ne pita
Jedno potencijalno iznenađenje, Ostapenko je uvijek imala koju kilicu viska al ovo stanje u kojem je dosla u Australiju je uzasno, znaci ne lici na profesionalnog sportaša. Sto se tice rezultata igrala dva turnira i upisala jednu pobjedu, dobila pliskovu pa izgubila od begu i kalinskaye. Protivnik je mlada ukrajinka koja je odigrala jedan turnir tu i izgubila 2-0 od kalinine ako se ne varam. Po vremenu meca ako se ne oduzi trebale bi igrati po velikoj vrućini i suncu sto fizicki nespremnoj Ostapenko sigurno nece biti najdraže, dakle za ocekivati ono klasično napuhavanje Ostapenko pa sta ude ude, kvota vrijedna priznanja pa kako god zavrsilo