- 12 Apr 2015, 15:26
Ja igram skoro uvek singlove, a sistem kladjenja mi je slican kao sto i gadjam same igrace. Nekom je ovaj sistem poznat kao Martin Gale, moj jeste slican sa malim izmenama.
Pocetkom sezone sam pokusavao svasta, ispostavljalo se da uvek kad vezem dva tri pogodjena dubla, sledeca tri promasim iako sam sve ukupno pogodio 9/12 strelaca (cak 75%) i tako se vratim na pocetak ili cak malo izgubim sto je u sustini i logicno po verovatnoci.
Onda sam sredinom januara krenuo sa ovim sistenom, takozvanih progresivnih uloga. Svaki dan sam igrao po jednog strelca, ukoliko je nedelja, onda dva jer se jedna utakmica igra ranije. Smatrao sam da nema sanse da mi se desi da promasim cetiri strelca (dana) za redom. I nije mi se desilo, bio sam cak pred kraj promenio na 5 strelaca, cime se smanjuje dobitak po strelcu, ali povecava sigurnost. Onda je planetwin ukinuo strelce jer se priblizio kraj sezone, ja sam sva sreca poslednjeg strelca pogodio i tako pokupio celu zaradu od sredine januara do cini mi se kraja marta (poslednji strelac je bio Harden protiv Clippersa). Poceo sam sa 18000, zavrsio sa okruglo 100000.
Poenta je samo u strpljenju, disciplini i hrabrosti da kad dodje onaj cetvrti strelac vi stavite ceo ostatak na racunu na njega, a desavalo mi se to u nekoliko navrata. Uvek sam sebe tesio pre uplate da taj strelac mora da udje jer sam, pobogu, promasio vec tri za redom, a i on je u velikoj seriji pluseva (minuseva). Tri puta me je spasavao LeBron, jednom Curry i jednom Cousins.
Nisam imao neki specijalan % pogodjenih strelaca, cak mislim da sam mogao to mnogo bolje da sam bio malo 'disciplinovaniji' - 63% pogodjenih samo.
Sto se samog sistema tice, poenta je da kad promasite strelca, vratite ono sto ste izgubili na njemu i zaradite isto kao da ste pogodili oba strelca. Recimo, imate 18000 u dzepu, po formuli koju sam smislio zarada po strelcu u slucaju kad ne smete da promasite 4 za redom sa ovim kapitalom je 500. U sustini ako koristite za sva ta 4 strelca koeficijente (kvote) 1.85, formula za zaradu po strelcu je ukupan kapital/35.66. U slucaju sa 18000 to je oko 500. Prvi ulog ako hocete da zaradite 500 je 500/0.85=588,23. Ukoliko pogodite ovog strelca zaradili ste 500 dinara i na sledeceg strelca opet ulazete 588,23 dinara. Ako i njega pogodite zaradili ste vec ukupno 1000 dinara. Ukoliko promasite onog prvog strelca, sledeci ulog je( 588,23(ulog koji ste ulozili na prvog strelca)+1000(zarada koju zelite da uzmete na ta dva strelca))/0.85(kvota na drugog strelca - 1). Ako pogodite zaradili ste 1000 dinara, isto koliko i u slucaju da ste pogodili oba strelca! U tom slucaju se vracate na pocetak i opet ulazete 588,23 ili malo vise posto sad vise nemate 18000 nego 19000.

Ukoliko i drugog strelca promasite, idete dalje sa sledecom uplatom (uplata na prvog strelca+uplata na drugog strelca+1500)/0.85....
Dakle, dal gadjali 63% kao ja ili 100%, bitno je samo da ne promasite cetiri strelca za redom, zarada je ista!
Ipak, poucen iskustvom i time da sam se cak 5 puta suocavao sa krahom, smatram da 4 strelca ipak nisu dovoljna i da bi mi se pre ili kasnije desio ovakav niz promasaja. Za 4 strelca vam je ipak potreban malo veci % pogodjenih. Zato sam pred kraj i povecao na 5 i tako smanjio dobitak, ali povecao sigurnost. I pored toga, mislim da je 6 idealan broj i da jedan dobar poznavalac nba lige ne bi mogao tokom citave sezone da promasi 6 strelaca, 6 dana za redom. Naravno, poprilican kapital je potreban za ovakav poduhvat, sa 189000 biste zaradjivali oko 1000, dakle ponder za 6 je oko 189. Ponderi zavise iskljucivo od koeficijenta odnosno kvota.